Din DAB-bilradio dør ikke

Det anslås, at op mod 400.000 DAB-radioer blev ubrugelige 1. oktober, da man overgik til DAB+. Men du kan være helt rolig, hvis du har en original ŠKODA-radio med DAB. Den er nemlig forberedt til DAB+.

ŠKODA-radioer med DAB er forberedt til DAB+

Er det en del af dit faste morgenritual at lytte til DAB-radio i din ŠKODA på vej til arbejde, kan du roligt fortsætte med det efter 1. oktober, hvor DAB blev erstattet af DAB+.

"Alle originale ŠKODA-radioer med DAB er også forberedt til det nye DAB+. Dog kan det være nødvendigt at indstille kanalerne igen. Det fremgår af bilens instruktionsbog, hvordan man indstiller kanalerne," forklarer Henrik Hedegaard, som er servicemarkedschef hos ŠKODA Danmark.

Slots- og Kulturstyrelsen anslår, at der mellem 1 og 1,5 millioner DAB-radioer i danske hjem, og ifølge Branchen Forbrugerelektronik var der i 2014 cirka 320.000 DAB-radioer i danske biler. Det anslås, at mellem 200.000 og 400.000 ældre DAB-radioer, som er købt før 2012, ikke kan modtage DAB+.

Skal din næste ŠKODA have DAB+?

DAB står for Digital Audio Broadcasting og er et digitalt signal med klarere lyd og mindre støj. Desuden er der kanaler, f.eks. DR P6 Beat og DR P7 Mix, som du kun kan høre på DAB. Skiftet til DAB+ sker for at skabe plads til cirka 12 nye landsdækkende kommercielle kanaler.

Hvis du ikke allerede har DAB/DAB+ i din ŠKODA, er det absolut værd at overveje, hvis du skal købe en ny ŠKODA. Fremtiden er nemlig digital. Politikerne har vedtaget, at FM-båndet skal slukkes to år efter, at man når på, at 50 procent af radiolytningen er digital – så det kan faktisk ske inden for en årrække. En opgørelse fra Kulturministeriet fra i år viste, at andelen af digitale lyttere nu er oppe på 36 %. Ikke alene får du selv glæde af DAB+ – det vil også gøre din ŠKODA ekstra attraktiv på brugtmarkedet sidenhen.

DAB+ er standardudstyr i Superb og KODIAQ, og kan købes som fabriksmonteret ekstraudstyr til alle øvrige modeller. F.eks. koster DAB+ fra 1.475 kr. til Fabia. Og det er til den standardmonterede bilradio – du behøver slet ikke at investere i f.eks. et navigationsanlæg for at kunne få DAB+.

DAB+ kan ikke eftermonteres

Hvad gør du så, hvis du har en original ŠKODA-radio, som kun har FM og også vil have DAB+? DAB/DAB+ kan ikke eftermonteres i originale ŠKODA-bilradioer, så du må ty til andre måder at modtage det digitale signal. Det kan du bl.a. gøre med en smartphone-app til digitale radiokanaler, hvorfra du kan overføre lyden til bilradioen via AUX, USB eller Bluetooth – afhængig af hvilken bilradio bilen er udstyret med. Dog skal du være opmærksom på, at den løsning bruger data fra dit mobilabonnement, ligesom du heller ikke modtager automatiske trafikmeldinger.